Ηλεκτρονικό τσιγάρο και υγρά αναπλήρωσης


το καλύτερο ηλεκτρονικό τσιγάροΤο ηλεκτρονικό τσιγάρο εφευρέθηκε από έναν Κινέζο φαρμακοποιό που εργαζότανε για την εταιρεία Golden Dragon του Χονγκ Κονγκ (η επωνυμία της άλλαξε αργότερα σε Ruyan, που σημαίνει «να μοιάζει με το κάπνισμα»). Το ηλεκτρονικό τσιγάρο εκανε την πρώτη εμφάνιση του στις αγορές το 2003.

 

Τί είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο

 

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που λειτουργεί με μία μπαταρία τύπου λιθίου και μοιάζει στην εμφάνιση (τις περισσότερες  φορές) με ένα κανονικό τσιγάρο. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο εχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρει στον χρήστη με ασφάλεια την αίσθηση και την ευχαρίστηση που προέρχεται από ένα κοινό τσιγάρο, προσομοιώνοντας την πράξη του καπνίσματος. Η συσκευή τροφοδοτείται με υγρά αναπλήρωσης (eliquid) που περιέχουν προπυλενική γλυκόλη, φυτική γλυκερίνη, φυσικές και τεχνητές γεύσεις και νικοτίνη εφόσον το επιθυμεί ο χρήστης. Τα υγρά αναπλήρωσης μετατρέπονται σε ατμό όταν ενεργοποιείται ο ατμοποιητής με την εισπνοή του καπνιστή. Ο ατμός που παράγει το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι άοσμος και εξαφανίζεται σε λίγα δευτερόλεπτα. Στο ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουμε απουσία πίσσας, υπολειμμάτων τέφρας και φλόγας. Δεν εκπέμπει μονοξείδιο του άνθρακα και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες που βρίσκονται στα κανονικά τσιγάρα.

 

Ένα τυπικό ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελείται από δύο μέρη, την μπαταρία και τον ατμοποιητή. Ας τα δούμε λοιπόν λίγο πιο αναλυτικά.

 

Ατμοποιητής ηλεκτρονικού τσιγάρου

 

Ο ατμοποιητής είναι ένα θερμαντικό στοιχείο του οποίου η δουλειά είναι να ζεσταίνει τα υγρά αναπλήρωσης σε τέτοιο βαθμό ώστε να τα μετατρέπει σε ατμό που μοιάζει με λεπτή ομίχλη. Οι καλύτεροι ατμοποιητές της αγοράς, είναι ειδικά διαμορφωμένοι για μέγιστη επαφή με τα υγρά αναπλήρωσης και συνήθως η δεξαμενή (tank) που δέχεται το υγρό είναι απο γυαλί και όχι απο plexiglass όπως οι παλιότεροι ατμοποιητές. Αυτή είναι μια από τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις μάρκες ηλεκτρονικών τσιγάρων και έχει να κάνει αποκλειστικά με τον ατμοποιητή. Τα κορυφαία ηλεκτρονικά τσιγάρα της αγοράς διαθέτουν ατμοποιητές που είναι έτσι σχεδιασμένοι ώστε να έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής με τα υγρά αναπλήρωσης και έχουν περισσότερο ένα μυτερό σχήμα και όχι στρογγυλευμένο. Έτσι παράγουν καλύτερο και περισσότερο ατμό, χρησιμοποιώντας λιγότερα υγρά αναπλήρωσης και λιγότερη ενέργεια, κάνοντας την εμπειρία του καπνίσματος ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου να διαρκέσει περισσότερο.

 

Μπαταρία ηλεκτρονικού τσιγάρου

 

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο διαθέτει μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου η οποία παρέχει την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται ο ατμοποιητής. Πριν από την πρώτη χρήση, θα χρειαστούν περίπου 8-9 ώρες για την πλήρης φόρτιση της. Κάθε επαναφόρτιση μιας μπαταρίας χωρητικότητας 650mah, μετά θα διαρκεί περίπου δύο ώρες για πλήρη φόρτιση. Μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία μπορεί να διαρκέσει σχεδόν για 250-300 εισπνοές, δηλαδή περίπου ενάμιση πακέτο τσιγάρα. Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα χάσουν με την πάροδο του χρόνου την ικανότητα φόρτισης και θα πρέπει να αντικατασταθούν. Οι φορτιστές των μπαταριών είναι συνήθως τύπου USB.

 

Διαλέγοντας υγρά αναπλήρωσης με νικοτίνη

 

Η επιλογή των υγρών αναπλήρωσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου πρέπει να γίνεται με βάση τον τύπο των τσιγάρων που καπνίζατε και όχι με την ποσότητα. Μπορεί να καπνίζατε τρία πακέτα την ημέρα πολύ ελαφριά τσιγάρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλό να πάτε σε ένα επίπεδο υγρών αναπλήρωσης με υψηλή νικοτίνη. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την ισοδυναμία των επιπέδων νικοτίνης ανάμεσα στα κανονικά τσιγάρα και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

 

 

Κανονικό τσιγάρο Επίπεδο νικοτίνης υγρών αναπλήρωσης
Πάρα Πολύ Δυνατό Πολύ υψηλό 36 mg/ml
Πολύ Δυνατό Έξτρα υψηλό 24 mg/ml
Δυνατό Υψηλό 18 mg/ml
Κανονικό Μεσαίο 12 mg/ml
Ελαφρύ Χαμηλό 6 mg/ml
Χωρίς νικοτίνη 0mg/ml

 

Όταν ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το ηλεκτρονικό τσιγάρο σας επιλέξτε το ίδιο επίπεδο νικοτίνης με αυτό που είχε το παραδοσιακό τσιγάρο σας. Εάν επιλέξετε ένα επίπεδο πολύ υψηλότερο μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα με ζαλάδες, εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης νικοτίνης. Αφού έχετε μεταβεί στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, τότε σιγά σιγά μπορείτε να χρησιμοποιείτε και υγρά αναπλήρωσης με χαμηλότερο επίπεδο νικοτίνης, εφόσον το επιθυμείτε.

 

Αν επιθυμείτε να πληροφορηθείτε σωστά για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τα υγρά αναπλήρωσης τότε επισκεφθείτε το eshop Ηλεκτρονικό Τσιγάρο IVAPOR και επιλέξτε επώνυμα, ασφαλή και πιστοποιημένα προιόντα στίς καλύτερες τιμές της αγοράς. Ηλεκτρονικό Τσιγάρο IVAPOR, το καλύτερο ηλεκτρονικό τσιγάρο της αγοράς.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (12 votes cast)

Ηλεκτρονικό τσιγάρο και υγρά αναπλήρωσης, 5.0 out of 5 based on 12 ratings


Leave a Reply